Verantwoord gebruik van antibiotica

Voor sommige ziekten bij dier en mens is behandeling met antibiotica van levensbelang. Resistentie moeten we dus proberen te voorkomen, zodat deze middelen blijven werken. Hoe vaker antibiotica worden gebruikt, hoe groter de kans is dat bacteriën resistent worden.

Als we antibiotica voor mens en dier willen blijven gebruiken, ook in de toekomst, moeten we ze op een verantwoorde manier inzetten. Daarom mogen alleen dierenartsen antibiotica voorschrijven na onderzoek van het dier. Geneesmiddelen vereisen namelijk altijd maatwerk voor ieder uniek dier en voor ieder ziektebeeld.

Testen geven zekerheid

Om zeker te weten of er bij je dier sprake is van een infectie, en met welk middel deze het beste te behandelen is, kunnen testen nodig zijn. Soms zijn ze zelfs verplicht. De dierenarts kan beter kiezen of antibioticum nodig is, en zo ja, welk antibioticum het meest geschikt is.

Gelukkig hoeft niet iedere ‘infectie’ behandeld te worden met antibiotica. Antibiotica werken bijvoorbeeld niet tegen virusinfecties en sommige bacteriële infecties gaan vanzelf over. Gezonde dieren kunnen sommige infecties zelf bestrijden, zonder daarvoor medicijnen nodig te hebben.

Vraag het ons

Als u zich zorgen maakt over antibioticaresistentie, vraag het ons. Wij helpen u graag met de gezondheid en de juiste behandeling van uw huisdier.